PUSAT BIOMEKANIK SUKAN

Secara umumnya, biomekanik adalah kajian tentang daya dalaman dan luaran yang bertindak ke atas tubuh manusia dan kesan daripada (pergerakan) daya ini. Di Institut Sukan Negara, perkhidmatan biomekanik sukan dan biomekanik klinikal diberikan kepada atlet.

Pelbagai peralatan digunakan untuk membantu jurulatih untuk menilai, memantau dan mengoptimumkan prestasi atlet. Kedua-dua sistem tangkapan gerakan 2D dan 3D yang terdiri daripada kamera untuk analisis pergerakan sukan digunakan. Dalam biomekanik klinikal, pegawai biomekanik sukan berkerjasama dengan bahagian perubatan sukan dalam proses pemulihan atlet.

Mesin isokinetik digunakan untuk menilai ketidakseimbangan otot manakala sistem elektromyografi (EMG) pula digunakan untuk menilai pengaktifan otot rangka. Pusat biomekanik sukan juga mempunyai peralatan teknologi tinggi seperti high-speed camera (20,000 fps), force platform, pressure measurement system, radar gun, underwater camera, eye tracker dan instrumented treadmill yang digunakan mengikut spesifikasi sukan. Secara keseluruhannya, pusat biomekanik sukan ini bertujuan untuk menggabungkan teori dengan penemuan praktikal untuk meningkatkan prestasi atlet.

  1. Analisis Pergerakan 2 dan 3-dimensi Manusia

Analisis pergerakan adalah sains yang membandingkan gambar pegun berurutan yang ditangkap dari rakaman pergerakan badan untuk mengkaji kinematik dan kinetik yang terlibat. Ia boleh digunakan bukan sahaja untuk mengembangkan program latihan yang lebih cekap untuk atlet tetapi juga untuk menilai program pendidikan jasmani untuk pesakit cerebral palsy, menguji tindakan alat prostetik, dan menentukan evolusi corak pergerakan.

  1. Analisis Daya Tindak Balas Lantai 6- DOF

Platform tindak balas atau plat kekuatan adalah alat ukur yang mengukur daya tindak balas tanah yang dihasilkan oleh badan yang berdiri atau pergerakan yang mempengaruhi tubuh, untuk mengukur keseimbangan, gaya berjalan dan parameter biomekanik yang terlibat.

  1. Analisis Pengaktifan Saraf Neuro Otot

Elektromiografi (EMG) adalah prosedur diagnostik yang menilai keadaan kesihatan otot dan sel saraf yang mengendalikannya. Sel-sel saraf ini dikenali sebagai neuro motor. Neuro ini menghantar isyarat elektrik yang menyebabkan otot mengecut dan mengembang. EMG menerjemahkan isyarat ini ke dalam grafik atau angka dan membantu doktor membuat diagnosis gejala gangguan otot atau saraf ataupun menunjukkan prestasi sesuatu pergerakan sukan.

  1. Pemetaan Taburan Tekanan Tapak Kaki

Ujian ini dapat menberikan maklumat mengenai pengedaran, masa tekanan kaki dan juga gambaran mengenai pelbagai simptom biomekanik dan neurologi, serta membantu dalam rawatan dan pencegahan luka yang disebabkan oleh tekanan kaki yang tinggi. Pengukuran taburan tekanan kaki yang tepat juga dapat menunjukkan asimetri gaya jalan dan memberi gambaran mengenai fungsi bahagian bawah badan yang tidak normal, membantu doktor mencari dan merawat punca isu biomekanik yang boleh menyebabkan kecederaan di seluruh bahagian bawah badan.

  1. Analisis Prestasi Kekuatan Otot dan Ketidakseimbangan Daya Otot

Latihan isokinetik adalah satu bentuk senaman yang membolehkan pengecutan otot maksimum sepanjang masa pergerakan sendi sepenuhnya. Mesin isokinetik adalah alat senaman pemulihan bertujuan untuk tujuan perubatan seperti mengukur, menilai dan meningkatkan kekuatan otot dan jarak pergerakan sendi.

  1. Analisis Fokus Mata Atlet

Teknologi penjejakan mata mencatat lokasi, jangka masa dan urutan fiksasi visual atlet ketika mereka memerhati terhadap pemandangan tertentu. Ia menjelaskan apa yang orang perhatikan ketika mereka melihat sesuatu objek atau lokasi. Penjejakan mata membolehkan jurulatih dan pelatih untuk melihat sesuatu dari perspektif pemain. Ini mempamerkan pola perhatian separa sedar dan naluri, yang dapat digunakan untuk menyesuaikan kemahiran tertentu. Ini juga memperlihatkan tingkah laku yang berkaitan dengan kejayaan sesuatu kemahiran dan membolehkan pengetahuan ini dipelajari dan direplikasi.

 

  1. Analisis Kelajuan Objek

Pistol ( radar gun atau speed gun) adalah alat yang digunakan untuk mengukur kelajuan objek bergerak. Ia sering digunakan untuk mengukur kelajuan dalam sukan professional seperti mengukur kelajuan servis dan juga rejaman dalm sukan sepak takraw, kelajuan kendi besbol dan juga servis bagi sukan tenis.